Uyurken vücudunuzda olan 10 ilginç şey!

Uyurken vücudunuzda neler olup bitiyor dersiniz? Uyurgezerliğiniz, geceleri yemek yemeniz hepsi uyuduğunuz uykuyla alakalı…

Uyku anında uyanıp bir yerinizin seyirmesine aşhit oldunuz mu? Bu seyirmeler sizin bazı zamanlarda uykunuzu bölebiliyor maalesef… Bu durum genelde uykunun 1. evresinde olur.

Uzmanlara göre bu durumun gayet normal ve endişelenmemeniz gerekiyor.

34660_10.jpg

Uykunuz her zaman derin olmaz. Uykuya geçiş anında ilk önce hafif bir uykuya dalarsınız, daha sonra derine uykuya doğru ilerlersiniz.

Uyku döngüsü hızlı olmayan göz hareketleri ve NREM 1 evresiyle başlar. Sonra NREM 2 evresine geçer ve sonra daha derin olan NREM 3 e doğru geçiş gösterir. NREM 3 dönemine aynı zamanda yavaş dalga uykusu da denir.

Hayallerimizin çoğunun ortaya çıktığı bölüm ise hızlı göz hareketi veya REM dönemi uykusu olarak adlandırılır. Bu dönem genellikle 90 ve 120 dakika arasında değişir. Gece ilerledikçe rüyanızın ortasından çok sık uyanmanız kesinlikle REM dönemi uykusunda olduğunuzu gösterir.

34660_1.jpg

Beyniniz uyanık olduğunuzda ne derece aktifse REM dönemi uykusundayken de o derece aktif olur.

Beynin aktif olduğu bu dönem boyunca, başka şeylerin yanı sıra beyin çöp tenekesi görevini görür ve uyku sırasında sizi düşünce atıklarından kurtarır. Bu sayede Alzheimer hastalığına neden olan toksik atıkların temizlendiğini belirtiliyor.

Beyniniz siz uyurken çimentolamayla meşgul oluyor. Beyin gün boyunca kazanılan bilgiyi gece uykunuzda filtreliyor. Böylece beynin uyku sırasında filtrelediği gereksiz bilgiler sayesinde önemli bilgileriniz daha güçlü hale geliyor.

34660_2.jpg

NREM uykusu sırasında büyüme hormonlarının devreye giriyor. Bunu bir nevi performans arttırıcı ilaç gibi düşünün. Büyüme hormonunu sadece gelişme dönemindeki çocuğun boyu uzaması şeklinde düşünmeyin. Hayatınızın her döneminde NREM dönemindeki farklı büyüme hormonlarına ihtiyacınız vardır.

NREM döneminde bu hormonu yeterinde alamayan insanlarda uyku apnesi oluşur. Uyku apnesi gece boyunca zor nefes alınmasına yol açar ve etrafa korkutucu sesler vererek uyumanıza sebep olur. Çocuklarda ise bu durumun en yaygın nedeni ekstra büyük bademcikler…

Çoğu insan düzensiz yaşamı yüzünden kaliteli uykudan mahrum kalır ve NREM uykusundaki büyüme hormonlarından fayda sağlayamaz.

34660_3.jpg

REM dönemi uykunuz sırasında konuşabilirsiniz. Fakat kelimeler tam anlamıyla anlaşılmaz çünkü kaslarınız tam anlamıyla hareket edemez.

REM dönemi uykusunda adeta felçli gibi olursunuz. Tabi bu mecazi anlamda… Nefes kontrolünüzü yapabildiğiniz sürece felç durumunda olmanız elbette mümkün değildir. Ancak kaslarınızın hareket edememesinden dolayı bu şekilde adlandırabiliyor. Uykudaki kas felci yaklaşık 20 dakika sürmekte.

34660_4.jpg

Uyku sırasında kalbiniz hızlı atar nefesleriniz yavaşlar…

Kaslarınız organlarının hepsi yavaş çalışır düzeyde olur. Gece uykunuzda bağırsak ve karaciğer vücudunuzu detokslama işlemine girer.

34660_5.jpg

Uykuda kan basıncınızın düştüğünü biliyor musunuz?

Kan basıncının gece uykunuzda düşük seviyelerde olur. Bu sayede vücudunuz gevşer ve daha rahat bir uyku uyuyabilirsiniz.

34660_6.jpg

Uyku uzmanları iyi bir gece uykusu için yatak odanızı serin tutmanızı tavsiye ediyor. Çok sıcak bu odada boynunuz ter içinde uykuya dalmak hem zor hem de berbat bir durum olur.

Sadece uykunun berbat olması açısından serin bir yatak odası önerilmiyor. Uykuya dalmadan serin bir yerde olmak alında vücudunuz doğal seyri açısından da oldukça önemli. Serin bir odada olmak uykuya dalmanız açısından size oldukça yardımcı olur.

REM uykusu sırasında vücut ısısı düşer. REM sırasında devreye giren termoregülasyon sayesinde üşümezsiniz.

34660_7.jpg

Uyku saati çok olan insanlar genelde gece yüksek kalorili yiyeceklere yönelir. Ve tabii kaçılınmaz son olarak bu durum kilo alımlarını kolaylaştırır.

Araştırmacılar uyku sırasında açlık düzenleyen leptin ve ghrelin hormonları salgılandığından sizlere her zaman düzenli uyku uyumanızı öneriyor.

34660_8.jpg

Uyku sırasında sözlü ve davranışsal olarak garip davranışlar sergileyebiliyorsunuz. Uyurgezerlik, ve benzeri faaliyetler uykunuzun 3. devresinde başınıza gelebilir.

Uykuda konuşmak genellikle uyku yoksunluğu ve bazı ilaçların yan etkisi sonucunda ortaya çıkıyor.

Ulusal Uyku Vakfı’na göre yüzde 1-15 arası insanlarda uyurgezerlik ve başka uyku bozuklukları görülübiliyor. Çocuklarda ise bu oran çok daha fazla.

Şunu da belirtmek gerekir ki, sabah uyandığınızda eşinizi oturma odasına göç etmiş şekilde bulursanız, endişelenmenize gerek yok.

34660_9.jpg

Yorum yapın