Artık devir değişti

.

.jpg

Sayısız habere ve uyarıya rağmen yüzyılın en büyük sorunlarından biri hala şişmanlık ve obezite… Bunun bir sebebi de değişen yaşam şartlarımızı diyet listelerine uyarlamıyor olmamız. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya değişen diyet kurallarını anlatıyor.

12417.jpg

Kalorileri saymayın!

Günlük tüketmeniz gereken kalori miktarından çok temel besin grupları olan karbonhidrat, yağ ve proteinden ne kadar almanız gerektiği önemlidir. Çünkü stresli ve hareketli şehir hayatı özellikle tek tip beslenmeye uygun değil. Günlük diyet listeniz 1200 kaloriyse, bunu eşit olarak dağıttığınızdan emin olun.

10747.jpg

Tatlandırıcı zararlıdır

Şeker ihtiyacı diyet dönemlerinde en çok öne çıkan sorunlardan biridir. Bu yüzden tatlandırıcılar ilk çıktığında bir kahraman gibi karşılandı. Tadı şeker gibiydi ve enerji değeri neredeyse sıfırdı. Kilo vermeye çalışırken mesane tümörüne yakalanma riskini hiç düşündünüz mü?

Doğal şekerleri diyetinize ekleyin, tatlandırıcı kullanmayın.

12418.jpg

Ekmek yiyin

Ekmek temel besin öğelerindendir. Ekmek yemeden zayıflamaya çalışmayın. Karbonhidrat ihtiyacınızı sağlıklı ekmeklerle giderin. Yoksa kendinizi baklava yerken bulabilirsiniz.

8738.jpg

Öğün sayısı

Eskiden altı olması gerektiği ifade edilen öğün sayısı ikiye düştü. Çünkü ‘azar azar sağlıklı beslenme’ kuralı günlük hayata uyum sağlamıyor. Acıkmadan önce bir şeyler yemeyin. Meyvenin de bir öğün olduğunu unutmayın. Kahvaltı ve öğle yemeği yiyorsanız akşamı atlayın, ya da yoğurt, elma gibi hafif besinler tüketin.

1146.jpg

Havuç, patates ve mısır yenebilir

İçlerindeki şeker oranı düşünülerek bu üç besin diyet listelerinden çıkarılmıştı. Diyetinizdeki şeker oranını düşürerek (puding gibi) bu sebzeleri yiyebilirsiniz. Çiğ olarak tüketmek çok daha yararlı olacaktır. Mısırda da yağ ve tuz kullanmamaya özen gösterin.

11143.jpg

Yağ tüketimi

Hayır, yağsız peynir ve yoğurt yemek zorunda değilsiniz. Doğal yağlardan değil; sonradan eklenmiş, yapay ve doymamış yağlardan uzak durun.

9437.jpg

Diyet değil, sağlıklı beslenme

Dönem dönem kilo vermek için diyete girmeyin. Sağlıklı beslenme hayat tarzınız olsun. Böylece kilonuzu ne zaman ve ne kadar istiyorsanız, o kadar koruyabilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı bir beden sadece görünümünüzü değil, yaşam kalitenizi de belirler.

1727.jpg

Yorum yapın